BLOG-ING MOOD
jarang update blog lately. sila tinggalkan jejak di cbox. happy bw :)

Sunday, 31 July 2011

semua nk wat post ni saye pown nk jugak !


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

opsie. . .pose pown belum . weee :P

SELAMAT BERPUASA SEMUA !

pose bukan saje just tak makan n minum tp pose dari wat mende2 yg tak elok jugak tau ! 
just ingatan untuk diri dan sume yg bace belog huduh sye ni :)

bubye ! :D

terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

wajib bace ini sekarang juga ! : kesukaan saya ! kesukaan anda ape ?


Dah lama jugak ta hapdate belog ni . bukan hape , saje suke2 . lagipun sape aje lahh nk bace belog buruk nih, ye dakk ? hehe . (annoying jap) ngee :P

skrang sye tidak sambung study mne2 lagi . akan continue after raye nntey . yeahh ! (konon gumbira sgt pdahal hati menjerit hiba lagi duka) . berbulan2 jugak lah melepak kat rumah tanpe wat ape2 aktiviti yg bole menggumbirakan hati ini yang boring tahap maksima ! 
ramai yg tnye sye mcm nih .

kawan : kenapa tak keje ? kejekan best ! dpt gaji ! pastu bole belanja sampai lebam (okey ! lebam tuh saje wat gempak sikit . wee) 

saya : saje ! malas ! (senangkan ! haha .)

yeah ! malas tu yg utama darjatnye . entahlah ! bagi sye , baek lepak2 dekat rumah dulu before study balik nntey . nntey bile dah sambung study conpem 24 jam tu rase macam 12 jam aje ! dalam aty mesti tertanye2 mane pegi 12 jam lagi ? sape curik 12 jam sye ! sye nk report polis lah kalau cenggini ! haaha :D begitulah perumpamaannye . alah . duit bukannye penting sgt ! (saje sedapkan aty sndiri pdhal aty berbelah bahagi jugak sebenarnye) . 

"woiii lu wat ape aje dekat rumah 4 bulan nih ? takkan makan tido membesarkan badan yg sedia besar tuh ?" kata seseorang yg tidak dikenali .

sukaty gua lah nk besarkan bdn ke kecikkan balik badan ke . nak rampingkan pinggang gua macam kerengga ke . tu gua punye dehal ahh ! hahaha (ttbe rase macam nk cakap macam ni ! gaya otai kowt ! haahhaa :D) . okey sambung balik ! 4 bulan nie macam2 lah yang gua sye wat (tayah nak macam2 sgt ahh ! wat ape je pown !)

sebenanye tadek mende yg best sgt yg sye wat smpai patut lagi wajib untuk wat satu entry khas pasal mende tu kat sini . mende biase2 yg korang wat jugak ! tp sye ade satu minat yg tade sape2 kowt tau . psssttt . nak tau tak ? nak tau meh lah dekat2 sikit , nntey ramai pulak yg tau berita tergempar ni (tergemparlah sgt kan ?) 

sye suke tulis cerpen ! lebih tepat lagi lbey kurang novel ah ! 
( alamak ! ter'bold' kan ! pdhal sngaje !ngee)

yup ! novel is my favourite stakat ni ! hehe . banyak tade lah banyak mane novel yg sye karang . ade lah dalam 2 aje kowt buat mase ni . satu lagi kertasnye dah pergi tinggalkan sye seorang diri ! tape awak ! tape ! kite tanak kawan awak dah ! mase tuh tulis dalam kertas je sbb mase tuh masih daif ! tade lappy2 ni sume T__T . owhh mentang2 sye miskin lagi daif awak tinggalkan sye sorang diri terkontang-kenting kat sini ea ? sampai aty awak ! sye menci awak ! (eeeuuwww . . .)

so maknenye ade satu aje lah yg masih setia kepada tuannye yg tercinta . awak awak ! kalau awak pown tinggalkan kite , kite tanak dah mssage2 awak dah ! (mengade kejap ! ^__^) . mule2 dulu before start tulis novel2 bagai ni , sye suke lah yg amat bace novel . suke yg tahap maksima ! kalau bole tido nak same2 . makan pown nk same2 . kalau pegi toilet bole bawak encik novel dah lame kowt sye bawak ! tp pikir jugak , kalau novel ni jatuh dalam kawah dalam toilet tu macam mane ? sape nk jawab ?  O__O

novel ni sye wat same jugak cam belog ! untuk suke suki jiwa dan rohani serta hati yg kudus ni ! bile bace balik novel yg kite wat sndiri tak same dgn novel yg kite just tunjuk aje kat MPH tu . totally tak same ! percayelah kate2 yg tertulis ni ! memang tak same ! kite rase cam puas sgt ! biarlah even tak tercalon dalam anugerah juara lagu tp aty riang gumbira , tu yg penting ! 

ade jugak terdetik di aty yg luhur ni nak review sikit tentang novel tu kat belog ni . mane tau esok lusa bole menang anugerah planet muzik pulak ke . tp pikir2 balik sape nak bace cik kak oiii ? novel kau bukan bagus sgt macam novel Fauziah Ashaari (taram aje ejaan Ashaari tu . tah betol ke tak lah tuh . hee) . hebat macam novel Damya Hanna ke tak pown Aisya Sofea ke . tp kalau sape2 yg terbace entry ni yg nak order mintak sye wat review pasal novel tu mybe sye akan wat kowt . kowt lahh !  jangan nk berharap sgt lah ! (auta jek tp psstt kalau mintak kite hepy ^__^ )  . tuh pown kalaulah ade . kalau tade pown tape . sye bole wat pekasam tunjuk dekat anak cucu cicit cocit nntey . mesti dorang kagum sampai terkeluar bijik mate ! okeyh perasan sikit disinun ! haha :D


p/s  sume pown ade minat masing2 . so , kalau kite suke wat mende tuh kite wat lah sampai lebam pown . wat je ! tp mende2 yg elok lah ea . jangan pulak kalau hobi kita mencuri , kita terus mencuri lagi dan mencuri sampai lebam . alasannye sbb belog cik firazulaika tuh soh wat ape yg kite suke . bukan begitu ye adik2 abang2 kakak2 sekalian ! bile kite wat something yg kite suke otometik kita hepy . ta perlu lagi ade orang yg wat kite hepy . katakan tidak pada orang ! tp kalau orang tade kite lonely pulak sorang2 atas dunie ni . sdeyy kan sorang2 atas bumi yg bolat macam bola ni  T__T

terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

Wednesday, 27 July 2011

saja2 suka2



1. what is your full name ?
ZARIFZULAIKA aka FIRAZULAIKA
(amacam ? cun kan ? haha .)

2. when is your birthday ?
28892 *still mude okyh*

3. what is your father's name ?
ZULKIFLI

4. what is your mother's name ?
ZAWIAH

5. how many siblings do you have ?
THREE !

6. where do you live ?
SETAPAK INDAH yang indah dan permai

7. what is your favourite colours ?
err . PINK , PURPLE , BLACK , WHITE , GREY , GOLD , senang2 semua lah !

8. still atudying ?
YUP ! JUST GRADUATED FROM MATRICULATION and now 
WILL DOING DEGREE at UPM

9. do you have bestfriend ?
OFCOZ ! A LOTtt !

10. do you love them ?
NOPE ! hahaha . OFCOZ lahhh !

11. chicken or beef ?
VEGETABLE !

12. coke or 100plus ?
TAK PREFER DUA2 !

13. how much do you have in your wallet now ?
RM150 kowt ! (dah lame tak selongkar wallet ! wink*)

14. high heels or flat ?
FLAT AND WEDGES ! (sbb perasan tinggi.so tanak gune high heels)

15. shirt or blouse ?
BOTH !

16. skirts or jeans ?
JEANS ! tapi telah dipaksa untuk memakai skirts T_T

17. do you have a girlfriend ?
YES ! GFS YANG RAMAI !

18. do you have a boyfriend ?
SILA KE KAUNTER SEBELAH !

19. do you love him or her ?
TETTT. . .

20. do you ever kiss him ?
NOPE NOPE NOPE !

21. facebook or myspace ?
FACEBOOK !

gamba tengah makan tade . tapi taruk aje lah gamba tak tengah makan pown bleyy ?



opsyy . silap ! ini bukan saya . ini cuzzy saya . taktak ! saya tak curik gamba die . gamba ni yang gile glemer :)



ini candid okyh ! bkn wat2 taperasan . ni before makan . kire makan gak lah tu :P


p/s sekian sahaja . terima kasih kepada bella dela rosa kerana bagi pinjam tag anda walaupun tag ni dah lama dan dah berkulat dah tapi tetap nak wat jugak ! takire ! n sebenanye bukan bagi pown tapi dicurik oleh saya dengan sengaja :)

terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

aku rasa apa yang aku rasa


assalamualaikum

jawab jgn tak jawab ! kalau tak jawab dosa kalau jawab sayangg ! ehh . macam pena dengar pantun 2 kerat nie . ngee .
new entry with a new mood . lalala ~ bleyy ke ? kira halal ah . ye dakk ? haha :P
tengok tajuk atas pliss bleyy ? pliss~ 
yes ! kita tak masuk tajuk lagi rakan-rakan sekalian . harap maap . okeyy saya tunduk akur skarang .

korang pena rasa apa yang korang rasa tak ?
korang rasa orang laen tau tak ape yang korang rasa ?
kalau bleyy korang nak org laen tau ke tapelah ?
korang rasa tak apa masalah yang berlaku skarang nih ?
okeyh maap sekali lagi . akur ~

for me , i know apa yang i rasa (susah lah kalau tatau perasaan sndiri) tapi sometime kita pon bley tatau apa yang kita nak atau apa yang kita impikan . ini susah ! coz kalau kita tatau perasaan kita sndiri sape lagi yang nak tau ? nak arapkan mak kita yang tau ? oiii . ingat kanak-kanak lagi ke kau ? kanak-kanak pon tau apa yang dorang nak . nak mainan ? laju aje tarik tangan mak bapak dorang suruh beli . nak makan ? cepat aje melalak . see ? tu tanda dorang tau lah apa yang dorang nak . tapi bukan senang nak paham perasaan sndiri kalau tak jiwang-jiwang hargai diri sendiri . kalau saya , saya suka tanya apa yang saya nak dalam idup yang singkat nih . dah singkat mestilah kena hargai !

kalau i rasa confius dengan diri sendiri (bleyy kan confius dengan diri sendiri?) i will try jugak untuk cuba tak confius lagi . wat lah macam-macam cara untuk tak bagi confius lagi macam pikir sampai juling bijik mata ke , pikir sampai puas aty ke , pikir sampai gila ke . haippp ! yang tu mintak dielakkan lah yee . tapi petua yang paling mujarab sekali banyak-banyak lah berdoa . that's the key kalau kita confius . tu contoh lah kalau rasa confius .

the most important sekali , kena pandai tau apa yang kita rasa sebelum orang laen tau . tak best ah kalau orang laen yang tau dulu apa yang kita rasa sebelum yang empunya badan tau . tak syok ! tapi kekadang tuh best gak apa kalau orang laen tau . macam rasa orang amek berat pasal kita kan ? tapi tetap ta syok ! tapi best apa ! tapi sampai bila nak ulang dah ?
sengal seketika

p/s kita kena tau apa yang kita rasa . walaupun benda tuh macam tak penting tapi bley dianggap penting jugak sebab tuh berkaitan dengan life kita . kalau perasaan sendiri pon tak nak amek tau alamatnya hancuslah diri tuh . dan kita haruslah peka dan tau perasaan orang sekeliling kita jugak ! itu wajib !

terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

Tuesday, 26 July 2011

its just nothing


hello...

this is my 2nd entry but still tatau nak ngomong apa dekat sini .
siyes blurr !
this blog i create bkn sbb nk fofular cm retis ke nk ada berjuta-juta followers ke .

NOT ! its not the truth !

i create this blog sebab i punye sukalah kan . huahuaha . kidding! :)
actually i suka baca and terjah blog sesape ajelah . 
i just like to read and read others blog .
and sometime i terpikir why not i create my on blog which i can do anything to my own blog . 
i bley tulis and luahkan what happen in my life , my opinion , my own suggestion . anything !

so , after ditunda-tunda , akhirnya ! taaddaaa !
i've create it !
walaupun tidak semegah mana tapi not so bad lah *wink*
sekurang-kurangnya i ada satu :)
nice feeling ! 
 
sekian . tamat :)

terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

Monday, 25 July 2011

my wish for youu



when you are lonely
i wish you love.
when you are down
i wish you joy.
when you are troubled
i wish you peace.
when things are complicated
i wish you simple beauty.
when things are chaotic
i wish you inner silence.
when things look empty
i wish you hope.


terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika