BLOG-ING MOOD
jarang update blog lately. sila tinggalkan jejak di cbox. happy bw :)

Thursday, 25 August 2011

manusia memang macam ni ke ?







tiba2 macam terdetik pulak kat hati dan pemikiran ni bila dengar macam2 cite orang tu tak suka orang ni , si bedah tu menyampah dengan si joyah la . macam2 ! memang namanya manusia kalau selalu tak syukur dengan apa yang kita dah ada kot . 



kalau tengok orang cantik sikit lebih dari diri sendiri macam Lisa Surihani ke , mesti nak iri hati . pastu mula la nak buruk2 kan dia . ngumpat sana sini . canang cite2 buruk pasal dia . tak bole ke you just sit down and thankful to Allah sebab bagi muka yang sempurna walau tak selawa dia ? many people out there yang mukanya tak sesempurna kita semua . so , bersyukur la sementara kita masih ada muka . Alhamdulillah :)



kalau tengok orang pandai lebih dari diri sendiri macam Sheikh Muzaphar ke (ejaan taram ! hakhak) , mesti nak cemburu tak bertempat . mula la kusyuk berdoa , "kenapa la aku tak sepandai dan sebijak dia , Ya Allah?" . sepatutnya , bukan macam tu tapi berdoa la macam ni , "berilah aku kebijaksanaan supaya aku dapat berbakti kepadaMu" . memang kat atas dunia ni tahap IQ setiap individu tu berbeza tapi setiap individu tu bole berusaha :) usaha tangga kejayaan . yeahh ! wee :D



kalau tengok orang kaya lebih dari diri sendiri macam Datuk Siti ke , mesti tak puas hati . pastu mula la niat jahat nak jatuhkan dia . mungkin nak lebih advance mintak tolong bomoh kot . tak bole ke kalau kita redha dan bersyukur je dengan harta yang kita ada walau tak banyak mana . harta bukan bole bawak mati . ecece ayat cliche . hik :) tapi betol la tu . kalau bole bawak mati , cari la banyak2 harta tu ! 




kalau tengok orang banyak bebenor kawan macam sesape yang banyak kawan tu , mesti kita pon nak ramai kawan jugak . tak salah kalau nak menambahkan kawan tapi biar la ikhlas ye . jangan la sbb nak pemes atau pun nak menunjuk aje . tak elok dong gitu ! semakin kita ikhlas berkawan , semakin ramai orang nak berkawan dengan kita . ecece . berhepotesis pulak Iyka ye . hee :)




kalau tengok orang ada pakwe/makwe hensem/lawo macam sesetengah orang tu , mesti kita pon tak nak kalah . esok jugak pergi cari makwe hensem/pakwe lawo . hoho :P apa la yang ada pada hensem dengan lawo tu macam entry Iyka yang INI . better cermin diri dulu kot . kalau kita ni ngetopp sangat bole la nak praktik macam ni . tapi kalau dah sedar diri tu bagus la ! tahniah ! 






p/s  Iyka just write this based on my thought ! bukan nak aibkan atau tujukan pada sesiapa . this is lumrah hidup ! tapi lumrah hidup untuk dengki2 ni bole di ubah :) we have the right to be a better person . renung2 kan dan selamat beribadah di bulan puasa ni :) boboi ! 




terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

6 orang menari sakan:

♥ MRS ZACKS ♥ said... [♥ balas ♥]

brsyukur dgn ape yg Allah beri kat kite ^^

chiLleD...!! said... [♥ balas ♥]

belajar bersyukur adlh cara terbaik..=)

farah izwani said... [♥ balas ♥]

biasalah manusia tak pernah puas dengan apa yang dia ada.
cemburu dengan kelebihan orang lain.
sedangkan diri sendiri ada kelbihan tersendirikan. :)

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@♥ MRS ZACKS ♥ betul tu kak z :)

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@chiLleD...!! yup ! syukur alhamdulillah :D

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@farah izwani aah . tu la namanya manusia :) tak puas hati dengan kelebihan yg ada pada diri :D