BLOG-ING MOOD
jarang update blog lately. sila tinggalkan jejak di cbox. happy bw :)

Tuesday, 29 May 2012

Berjuta juta Belia 2012


dah nak exam tapi sempat lagi nak update blog. 'ohhh takpe kejap je. tak lama. 10 minit,' bisik hati kecil ini pada tuannya. hoho. begitulah hidup ini. banyak cakap pada diri sendiri. kita rasa kita banyak cakap dengan orang tapi fakta yang tepat lagi sahih bahawa kita bercakap lebih banyak pada diri sendiri. itu bermakna kita gila! -.-


taknak jadi gila. sape pergi Putrajaya haritu sempena dengan Hari Belia? okey angkat kening sebelah je. hahaha XD iteww ponnn pegiiii tawwww. bestttt. okey gedik nak guna ayat pepanjang macam tu -.- Iyka bukan bukak booth eh macam korang korang. harap maklong!

motif nak tunjuk beg baru che nur :)

kami bertiga memang macam budak sekolah kannn.hewhew ^^

yeahhh Iyka pon pergi sabtu lepas bersama-sama dengan Kelab Fizik UPM :) konon nak tengok teleskop. okey bukan konon eh! ini realiti! kami telah melihat bulan dan planet planet real punya! masyaAllah cantik sangat! :') kitorang pergi dalam pukul 6 dan sampai sana pukul 7 lebih. jalan tak boleh nak sesak lagi ke -.-'


tak pernah seumur hidup tengok bulan sampai nampak kawah kawah dia. tengok planet Zuhal. siap nampak ada alien lambai lambai ayu sopan santun gitu. terpikat cheq! hahaha. menipu sangat! Astaghfirullah ish ish. 

google je yang mampu -.-

tapi serius best sangat! okey rugi korang tak pergi! yang pergi tapi tak join tengok benda ni pon turut serta rugi. daripada korang pusing pusing tak tentu hala kat sana baiklah korang pergi tengok benda ni. bukan kena bayar pon. okey niat asal pon saje nak jalan jalan kat sana tengok apa yang ada bukan nak tengok teleskop sangat pon -.- but lepas dah tengok bulan semua tu rasa macam best pulak. niat asal pon di matikan serta merta. balik ke pangkal jalan. hewhew :)


tak boleh nak gambarkan la macam mana eksaitednya tengok bulan tu :o selama ni tengok dalam buku je takpun dalam internet. zaman moden katakan. tapi bila dah dapat tengok dengan mata kepala bulu hidung sendiri lagi la best :) 

separuh daripada teleskop yang ada :)


woahhh saya nampak pakwe alien ganteng laaa :O


jangan cari saya T_T

Mej. Dr Faiz Khaleed pun ada wooo. beliau siap cerita itu ini. peramah orangnya :) sentiasa tersenyum walaupun orang di sekelilingnya sibuk nak tangkap gambar beliau :) orang tengah mengexplain, dia sibuk tangkap gambar. okey kena batang hidung sendiri -,-




tahniah! Himpunan Teleskop Putrajaya breaks the Malaysia Book of Record dengan jumlah teleskop lebih banyak daripada dulu :)







pendapat Iyka:

banyak yang Iyka tengok kat sana. macam macam orang. macam macam ragam. banyak orang, banyak ragam. pergi hanya untuk melepak. Huhahuha sana sini. jalan jalan dengan family Iyka tak kisah. faham faham je la. budak budak sekolah rendah pun ramai. malam malam. mereka buat apa kat sana? okey hari Sabtu! Ahad tak sekolah -.- menyanyi bagai jangan cakap. belah sana Kpop belah sini rock depan sana hindustan. ohhh ni pesta apa? Hari Belia ni bagus sebenarnya. pandai pandai kita la. kalau kita pergi cari emas emas la yang dapat. kalau pergi cari tahi ayam tahi ayam la yang dapat -.- 


"okey sini sunyi daripada tempat tadi. bising! perbezaan yang ketara!" gumam Dira kepada Iyka dan Che Nur. 
LOKASI: -tempat himpunan teleskop-


tengok la perbezaan dia. sangat ketara! tepuk dada tanya akal apa kita dapat masa Hari Belia tu :)




 maaf salah silap. Assalamualaikum :)
terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

Friday, 18 May 2012

KOLEJ MATRIKULASI MELAKA (KMM)


pertama sekali tahniah kepada semua calon SPM tahun lepas yang berjaya melepasi satu tahap yakni berjaya diterima ke universiti sebagai pelajar asasi atau diploma atau mungkin ke Matrikulasi atau juga mungkin ingin menyambung pelajaran di peringkat STPM. gudluck to all of you. walau kat mana mana pun sama je okey :)


sebut pasal Matrikulasi. siapa dapat KMM? iaitu Kolej Matrikulasi Melaka, matrik yang tertua daripada seantero matrik . macam pelik je. hahaha :P selamat datang ke KMM adik adik. ini dia senior korang tahun 2010/2011 :)  okey I MISS KMM! :')




apa yang adik adik perlu tahu?


BLOK
KMM ni terdiri daripada 3 blok kolej kesemuanya. A dan B untuk perempuan. manakala C pulak untuk lelaki. blok A betul2 dekat dengan pakguard which is senang la korang nak keluar. tak payah jalan kaki. kalau budak blok B tu terkedeh2 nak keluar outing korang dah duduk dalam teksi dah. kalau tak teksi, kereta. okey foine! -.-kat blok ni disediakan seterika dan cerek yee. tak payah korang susah susah bawah dari kampung. buat penat je. last last kena rampas jugak.

ni ye lorong ke bilik masing masing. agak buruk la sebenarnya. opppsss :P





CAFE
okey ni bab sensitip sikit sebab bab makan beb sape tak sensitip. opkos semua nak makan yang sedap sedapkan. huhu. including me lerrtuu -.- kalau dulu masa Iyka kat sana Iyka duduk dekat blok B3 namanya. sangat dekat dengan cafe B which is cafe paling meletop gitu di KMM. makanan dia sedap murah. okey murah la kot. tapi yang penting sedap. banyak choice tapi kadang kadang tetap taktau nak makan apa -.- . beginilah nasib budak hostel :'( but sekarang taktau la owner cafe tu orang yang sama ke dah lain sebab dengar2 cerita owner tu dah pindah dekat cafe A. nanti korang cekidot la eh heee ^^

ni cafe B :) ramai kan :0

KAWASAN AKADEMIK
dewan kuliah dia ada 6 je tak silap. yang banyaknya ialah bilik tutorial. takdelah banyak mana. 2 blok je -.- . tapi okey la. boleh menampung student nya. nak buat apa banyak banyak kan? tak gitu. ada makmal yang macam harry potter punya rumah je. hehe. walau dewan kuliah, bilik tuto nya macam tak cantik je tapi InsyaAllah selesa :)








KAWASAN SEKITAR
KMM ni untuk pengetahuan kalian semua atas bukit jugak la. kira lenguh jugak la nak panjat satu satu tapak. peluh peluh cik titi taw. hewhew. lengkap dengan macam macam padang. padang golf, padang bola, Astaka, tennis court macam  macam lagi la. 













TEMPAT SHOPPING
ni penting sangat okey! terutama bagi kaum wanita. hehe. dekat mana nak shopping? okey memandangkan matrik Melaka ni dekat Masjid Tanah so destinasi utamanya sudah tentu pekan Masjid Tanah. walau pekan tu tak sebest The Mines. best ke The Mines? -,- Tapi pekan tu amat amatlah berjasa kepada student KMM. sebab apa? kat sanalah Iyka pergi beli barang dapur. hoyooo over! haha. makanan makanan. cuci mata. makan KFC. nyum nyum. pergi pasar malam. haa. kalau takde pekan tu mampu ke korang nak pergi bandar Melaka seminggu sekali. 2 minggu sekali pun belum tentu dapat pergi bandar Melaka -.- kesian :'(




okey gambar Pekan Masjid Tanah takde -.-


sory Kak Ina takde colour.hikhik

malas la kan nak bgtau ni kat mana -.-

PAKAIAN
okey. ni pon selalu menjadi persoalan bagi bakal student matrik. Iyka pon tak ketinggalan la dulu kan. boleh tak kalau nak pakai t-shirt pergi kelas? boleh tak taknak pakai baju kurung/kemeja pergi kelas *okey sama je macam persoalan tadi -.-* . outing boleh pakai baju biasa tak? uish uish. banyak betul persoalannya yee. hehe :P okey meh nak jawab. di matrik ni semua kena pakai baju kurung/kemeja. tgk buku panduan! okey ni pemakaian pergi kelas la. boleh pergi kelas pakai t-shirt. tu pun kalau ada koko haritu. tapi t-shirt KMM la. t-shirt ADIDAS, polo ke panda ke tak boleh yee! outing pon SAMA. pakai pakaian macam kita pergi kelas yakni baju kurung. dah keluar tu kalau nak juga pakai baju ala ala kembang di tiup angin tu pakai je la eh. kalau lelaki tu kebiasaannya dorang bedal je pakai baju lain. kalau apa apa tanggung sendiri. okey senang. dalam kawasan kolej kalau bukan nak pergi kelas boleh je nak pakai baju biasa pon :)

begini yee kalau nak masuk kuliah :)

dan begini kalau ada koko :)


kami mengalu alukan kedatangan anda ke KMM :) enjoy dekat matrik sbb life dia best sgt! :')

btw nak cari shawl corak leopard untuk raya atau ke kelas atau berjimba dgn rakan boleh klik SINI

okey till here. Assalamualaikum :) 

terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

Sunday, 13 May 2012

A woman called 'IBU'


today is 13 May 2012. Do you know what day is today? Yeahh! Today is Mother's Day :) special day to treat your mother likes she is the most special woman in the world. say sorry to your girlfriend for boys :P 

okey actually as if *stress on this word.ehemm -.-* you know in the previous entry, I did said that I need to take BBI2421 at UPM right? so this is 2nd assignment that required us to response within two weeks.

this is the task!

Write your response in a paragraph of 150-200 words about the people (e.g. parents, relatives, friends or teachers) and the things that they did to mould you into the person you are today.


and this is my response! :D

Hi everyone. When I read this poem, automatically make me remembered to my family especially my mother. Yes! My mother is the one who support me and stand beside me whenever I am happy, sad, down, feel uneasy or nervous about something. She is the one who can stand with my behaviour. She is not just a mother to me. She is my true friend, my girlfriend, my boyfriend, my teacher, my assistant, my boss, and she is my everything. When I need somebody, she always there stand beside me and she always lend her ears to me. When I feel uneasy and stress about something, she always there to cheers me up. When I got flue, she always there to give me medicine. When I feel down and stress about studies, she always there to give me advise. My whole world does not only revolve around her, but she is the most influential person who inspires me. She is the one who always comments and criticize me. Sometimes, I am always think that my mother does not love me but I know she doing that because she love me and she want me to be a better person. If we know Superman, Batman, Power Rangers, and Cicakman, I am happy to know Supermom which is my mother. Thank you for everything, Mom.

if there are error please correct me. Alhamdulillah tenkiu :)


along have something to you. even the 'thing' not very special but it will be special to you InsyaAllah :)


special to my ibu, ZAWIAH ABDULLAH. this special 'give' along did just a few hours ago. hehe :)

to ibu,
I know that I always did something that make you angry or feel disappointed. I realized I was not a good daughter to Ibu and Ayah. I always lawan whatever you want me to do. Make you cry. Said 'ahh ahh' things. Rarely hug you which I don't know how to start :'( Rarely say that I love you :'( Sometime I did tengking tengking Ibu which it was not my intention. I am sooo sory. Deep in my heart you are always there. Your name is there :') I am soo sory if all this while almost 20 years I always make you cry. Be such not a good daughter that you want me to be. Tenkiu because ibu always sama sama along all this time until now this morning :') and also tenkiu yana yaya, come to meet me here and ayah, drive from our house to UPM just to meet me and give ole ole. hehe :P InsyaAllah I will be a good daughter to Ibu and Ayah :') pray for me here :) InsyaAllah I will always remember all of you in my heart and my do'a. I know that you will read this post. I just want to say this word which memang along sangat sangat jarang cakap or never talk directly to you. I love you, Ibu Ayah Yana Yaya :') okey I am a little bit sebak right now :')

raya 2011. see my happy face. it is weird -.- but I love this picture because it reflect my heart for having this special family :')

HAPPY MOTHER'S DAY TO ALL MOM IN THE WORLD :)


p/s  I have read and hear about this Mother's Day. About it is haram if we (muslim) celebrate this day. But it is depends on niat. If we use this day to make our mom happy so why not right? so it is about our niat or nawaitu laa :)
this post special to Ibu and also Ayah, Yana and my little sister, Yaya :)

with love,
ZARIF ZULAIKA



terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

Wednesday, 9 May 2012

about me :) lets share about yuuu.


Hye everyone! 

Now in sem 2 Iyka need to take BBI2421 at UPM. this course need us to write and write until we are tired to write anymore. hikhik :P Everyone taking degree in UPM must take this course. First of all, my English was not so good. it is bad! I admit it :'( that is why we need to learn and learn until we are able to write and talk in English. hoyeahhh ^^


So this is my first task doing online writing forum. 1 of the assignment actually. This task required us to write about our details. So let begin *smile as always* :D



Assalamualaikum and hello everyone here! My name is Zarif Zulaika Mohd Zulkifli. All of you can call me Ika for short. I came from Kota Bharu, Kelantan which is very famous with the name Negeri Cik Siti Wan Kembang but almost 20 years I am living at Setapak, Kuala Lumpur. I was born on 28 August 1992. Yes! Now I am sweet 20 years old. I am getting older and older. Now, I am taking Bachelor of Science (Honour) Majoring in Instrumentation Science, a course which have a lot of Physic formula. I am the eldest among three siblings in my family which are all girls. My father works at Finas and my mother is a teacher at High School Setapak. To me, my family is my sunshine that bright my world. I like to eat Laksa Kelantan very much and also Spaghetti. Now i am in learning process to make Laksa Kelantan and Spaghetti on my own. I like to read Malay novel and also listen to the music. I think music can release my stress about something especially when studying and right now I am listening to the song while typing here. As a student of BBI2421, I hope I could improve my English especially in writing skills. I realize that English is an important language so I am here taking BBI2421 to strengthen my writing skills and I hope by the end of this semester I can write well in English. InsyaAllah. My favourite quote is 'All life is an experiment. The more experiments you make the better' by Ralph Waldo Emerson. I think this quote have a lot of meaning to me. Life is not just to be success at all time but sometime we have to fall to be success. The more you fall, the more you learn in life not the more you fall, the more you getting tired in life.

----------------

this is the real one what I write in the forum. I know there are so many error, vocab error, verb, grammar error and bla bla bla~ -.-


thank you :) alhamdulillah. so lets hear and share about you! 


till here. have a good day. boboii :)


terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika