BLOG-ING MOOD
jarang update blog lately. sila tinggalkan jejak di cbox. happy bw :)

Friday, 18 May 2012

KOLEJ MATRIKULASI MELAKA (KMM)


pertama sekali tahniah kepada semua calon SPM tahun lepas yang berjaya melepasi satu tahap yakni berjaya diterima ke universiti sebagai pelajar asasi atau diploma atau mungkin ke Matrikulasi atau juga mungkin ingin menyambung pelajaran di peringkat STPM. gudluck to all of you. walau kat mana mana pun sama je okey :)


sebut pasal Matrikulasi. siapa dapat KMM? iaitu Kolej Matrikulasi Melaka, matrik yang tertua daripada seantero matrik . macam pelik je. hahaha :P selamat datang ke KMM adik adik. ini dia senior korang tahun 2010/2011 :)  okey I MISS KMM! :')




apa yang adik adik perlu tahu?


BLOK
KMM ni terdiri daripada 3 blok kolej kesemuanya. A dan B untuk perempuan. manakala C pulak untuk lelaki. blok A betul2 dekat dengan pakguard which is senang la korang nak keluar. tak payah jalan kaki. kalau budak blok B tu terkedeh2 nak keluar outing korang dah duduk dalam teksi dah. kalau tak teksi, kereta. okey foine! -.-kat blok ni disediakan seterika dan cerek yee. tak payah korang susah susah bawah dari kampung. buat penat je. last last kena rampas jugak.

ni ye lorong ke bilik masing masing. agak buruk la sebenarnya. opppsss :P





CAFE
okey ni bab sensitip sikit sebab bab makan beb sape tak sensitip. opkos semua nak makan yang sedap sedapkan. huhu. including me lerrtuu -.- kalau dulu masa Iyka kat sana Iyka duduk dekat blok B3 namanya. sangat dekat dengan cafe B which is cafe paling meletop gitu di KMM. makanan dia sedap murah. okey murah la kot. tapi yang penting sedap. banyak choice tapi kadang kadang tetap taktau nak makan apa -.- . beginilah nasib budak hostel :'( but sekarang taktau la owner cafe tu orang yang sama ke dah lain sebab dengar2 cerita owner tu dah pindah dekat cafe A. nanti korang cekidot la eh heee ^^

ni cafe B :) ramai kan :0

KAWASAN AKADEMIK
dewan kuliah dia ada 6 je tak silap. yang banyaknya ialah bilik tutorial. takdelah banyak mana. 2 blok je -.- . tapi okey la. boleh menampung student nya. nak buat apa banyak banyak kan? tak gitu. ada makmal yang macam harry potter punya rumah je. hehe. walau dewan kuliah, bilik tuto nya macam tak cantik je tapi InsyaAllah selesa :)








KAWASAN SEKITAR
KMM ni untuk pengetahuan kalian semua atas bukit jugak la. kira lenguh jugak la nak panjat satu satu tapak. peluh peluh cik titi taw. hewhew. lengkap dengan macam macam padang. padang golf, padang bola, Astaka, tennis court macam  macam lagi la. 













TEMPAT SHOPPING
ni penting sangat okey! terutama bagi kaum wanita. hehe. dekat mana nak shopping? okey memandangkan matrik Melaka ni dekat Masjid Tanah so destinasi utamanya sudah tentu pekan Masjid Tanah. walau pekan tu tak sebest The Mines. best ke The Mines? -,- Tapi pekan tu amat amatlah berjasa kepada student KMM. sebab apa? kat sanalah Iyka pergi beli barang dapur. hoyooo over! haha. makanan makanan. cuci mata. makan KFC. nyum nyum. pergi pasar malam. haa. kalau takde pekan tu mampu ke korang nak pergi bandar Melaka seminggu sekali. 2 minggu sekali pun belum tentu dapat pergi bandar Melaka -.- kesian :'(




okey gambar Pekan Masjid Tanah takde -.-


sory Kak Ina takde colour.hikhik

malas la kan nak bgtau ni kat mana -.-

PAKAIAN
okey. ni pon selalu menjadi persoalan bagi bakal student matrik. Iyka pon tak ketinggalan la dulu kan. boleh tak kalau nak pakai t-shirt pergi kelas? boleh tak taknak pakai baju kurung/kemeja pergi kelas *okey sama je macam persoalan tadi -.-* . outing boleh pakai baju biasa tak? uish uish. banyak betul persoalannya yee. hehe :P okey meh nak jawab. di matrik ni semua kena pakai baju kurung/kemeja. tgk buku panduan! okey ni pemakaian pergi kelas la. boleh pergi kelas pakai t-shirt. tu pun kalau ada koko haritu. tapi t-shirt KMM la. t-shirt ADIDAS, polo ke panda ke tak boleh yee! outing pon SAMA. pakai pakaian macam kita pergi kelas yakni baju kurung. dah keluar tu kalau nak juga pakai baju ala ala kembang di tiup angin tu pakai je la eh. kalau lelaki tu kebiasaannya dorang bedal je pakai baju lain. kalau apa apa tanggung sendiri. okey senang. dalam kawasan kolej kalau bukan nak pergi kelas boleh je nak pakai baju biasa pon :)

begini yee kalau nak masuk kuliah :)

dan begini kalau ada koko :)


kami mengalu alukan kedatangan anda ke KMM :) enjoy dekat matrik sbb life dia best sgt! :')

btw nak cari shawl corak leopard untuk raya atau ke kelas atau berjimba dgn rakan boleh klik SINI

okey till here. Assalamualaikum :) 

terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

42 orang menari sakan:

farah hanim said... [♥ balas ♥]

untglah iyka penah masuk mtrx melaka
hehhe :P
makang kat kafe A la advtantges murah dan sedap gak
tp cept habis stokk :D

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@farah hanimuntung la kannn. kalau kita untung, farah pon untung la yee. hehe :P yeke? tapi kita tak boleh la makan kat cafe A. tekak tak ngam. amboii memilihkan. heheeh XD

вʋввℓɛ ρσρƨ said... [♥ balas ♥]

hehhee ;) kita matrikulasi negeri sembilan ;) ex tahun nie. hehe ;) chantek kmm nie ep~

AdilaAzmir™ said... [♥ balas ♥]

pernah dtg KMM dulu dulu. hahaha terkejut tgok blok kolej KMM :))

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@вʋввℓɛ ρσρƨohh yeke? :) cantik sangat. hehe. dinding dia tak boleh blah sikit. hehe :P

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@AdilaAzmir™kannnnn. kita masa first first masuk bilik dia pon terkejut. tp okey je. hehe :D

Atiqaa Payung said... [♥ balas ♥]

bf kite penah kat KMM ;)

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Atiqaa Payung yeke? batch tahun bila? :)

Atiqaa Payung said... [♥ balas ♥]

dis year dia grad, so i thnk batch 2008 la kot.

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Atiqaa Payungohhh ok :) untung la bf dah nak grad. t boleh kawen cepat2. hehehehe :P

Atiqaa Payung said... [♥ balas ♥]

haha. kawin cepat ohmaigod pape tunggu I grad dlu hewhew

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Atiqaa Payung okey ada alasan. haha. XD

eva said... [♥ balas ♥]

sronok!!! dulu xpandai sbb tu tak kena pilik masok matrix hehe

aniswany said... [♥ balas ♥]

wahh panjang lebar dia xplain..hihi
bagos bagos....

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@eva ala kita tak pandai pun masuk matrik jugak :)

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@aniswany hikhik. tetiba teringat zaman kat matrik dulu. saja nak kongsi :) kalau ikutkan panjang lagi nak cerita. hehe :P

GincoMerahJambu said... [♥ balas ♥]

wah..tahniah dapat masuk matrix..belajar rajin2!

ejulz said... [♥ balas ♥]

senior yg bgs ni.. siap bg ingatan kat junior..hehe

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@GincoMerahJambu insyaAllah. tapi kita dah habis matrik dah :)

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@ejulz kannnn. bagus betul senior ni. hehe :)

Aisyah said... [♥ balas ♥]

waah, thanks a lot for the info.
salam perkenalan. saya dpt KMM utk sesi 2012/2013. rase lega n seronok bila baca entry akak ni... hope the best kt KMM nnt

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Aisyah welcewm :) hyee :) waaa best! enjoy eh kat sana. kalau duk bilik b3.2.1 tahniah la yee :) bilik akak tu :)

pinkish_baby_aleyn said... [♥ balas ♥]

yunk,kmm de tambah blok tutorial n dewan kuliah baru..dekat sebelah bgunan unit math, n chemistry 2..:)

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@pinkish_baby_aleyn owww :) dah maju dah kmm :) tp makin padat la nampaknya :P

Ika said... [♥ balas ♥]

akak, mase orientasi die ade ckp x kena pkai camne? huhu.

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Ika : masa daftar better pakai baju kurung. nanti dia bagi 2 tshirt. kita akan guna baju tu je dlm seminggu tu. dia akan ckp pakai baju mana 1. ada je yg pakai baju tshirt lain. tapi mcm pelik la sbb yang lain sume pakai baju sama kan. hee. dlm KMM ke?

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Ika : typo hee *dpt

Anonymous said... [♥ balas ♥]

kak, kalau pelajar perempuan kaum lain, kena pakai baju kurung ke kelas?

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Anonymous : tak. boleh pakai baju kemeja dengan seluar slack. seluar jeans memang confem tak boleh :)

Anonymous said... [♥ balas ♥]

Kepada Semua bakal student,student dan bekas student ...belajarlah rajin-rajin...jaga imej KMM baik-baik..kami antara generasi awal KMM ...tak banyak merasa banyak kemudahan seperti skrg..walaupun serba kekurangan..tapi tetap berjaya meletakan status KMM sebagai matrikulasi yang terbaik..di Malaysia..masatu..kami..bila berjumpa sesama kami..akan bercerita hal ini...kami generasi lama juga harap begitu juga..belajarlah bersungguh-sungguh...

nur aishah said... [♥ balas ♥]

akak, nk tnya nii. slain bju kurung cnthnya jubah or blouse ke dress ke bleh pkai x?

nur aishah said... [♥ balas ♥]

akak nk tnya nii. slain bju kurung cntohnya jubah or dress ke blouse ke bleh x pkai? n bju kurung tu just bju kurung ja ka? kurung pahang or moden x bleh eyk? sorry tnya bnyak. tq kak :)

Anonymous said... [♥ balas ♥]

In sya allah 26/5 ny kite g matrik melake.dari ape yg akak cite ue,btambh smangat la kite nk msuk matrik.mcm best jek.hee~~

ahleeyah said... [♥ balas ♥]

salam nak tanya kat kmm ada dobi x?

Anonymous said... [♥ balas ♥]

kak kalau pakai seluar cotton ketika hadir kuliah boleh ke

Jurita Suandi said... [♥ balas ♥]

Assalamualaikum kat kmm boleh pakai shawl tak time kuliah ? Hehr

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@nur aishah : jubah dgn dress rasanya boleh dik. kalau blouse tu org melayu jarang pakai. biasa kitorang pakai kurung :)

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@nur aishah : patutnya tak boleh. tapi akak hentam je pakai dulu hahah

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Anonymous : tahniahhh. sorry akak dah lama tak on blog. ingat takde sape nk baca hihi

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@ahleeyah : takde la awk. ada mesin basuh dgn mesin pengering tapi basuh sendiri. RM2.50 sekali basuh tak silap.

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Anonymous : seluar cotton tu seluar tidur ke? hihi. better awk pakai kurung je. kalau nk pakai kemeja dgn slack :)

iyka zulaika said... [♥ balas ♥]

@Jurita Suandi : boleh la awak. berbelit2 pon ada nanti tu :P