BLOG-ING MOOD
jarang update blog lately. sila tinggalkan jejak di cbox. happy bw :)

Saturday, 17 November 2012

Contest I Choose To Wear Hijab



Contest I Choose To Wear Hijab



contest dianjurkan oleh tuan empunya contest. boleh klik banner cepat. sebelum terlambat.

tanpa buang masa. inilah dia gambarnya. walau macam syok sendirian berhad saja. tapi sekurang kurangnya ada la feel disana. gambar macam tah hape hape tapi terimalah saja tanpa banyak soalan yaa :)








YES! I choose to wear hijab. Alhamdulillah. hijab is not about fashion only but it is more than fashion. mungkin sesetengah orang cantik berhijab. dan sesetengah orang yang lain lebih cantik berhijab. so it is depends on us 'muslimah' :)


I'm done. YOU???

for more detail:


terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika

Thursday, 1 November 2012

confident like shining star



hidup kita memang tak lari dari perasaan ni. tipu cakap kalau korang confident nak kentut depan orang. tapi tipu lagi kalau cakap tak pernah. hahaha. Iyka kalau bab keyakinan diri memang berada di tokok yang terendah TT . maksudnya di sini i pemalu. tak berani kentut depan orang. wahaha.


akui kelemahan diri sebaik baiknya. itu amalan sifat mahmudah. jauhi sifat mazmumah. bukan apa normal kalau dah berada di uni then kena buat presentation, kena cakap dengan ramai orang yang memang kita tak kenal. tapi spoil bila ada feel low self confident. serius payah nak kikis perasaan tu. dah cuba tapi payah sangat. kesian diri. sabar yee. pembetulan. ni lebih kepada nervous haa. tuh diaa.


pengalaman dulu. masa sekolah memang ketaq lutut dekat depan kalau cikgu suruh baca teks atau apape je la. but kalau suruh buat jawapan dekat papan hijau eheh dulu sekolah i guna papan hijauuuu je. sekali tepuk pemadam dia terus muka putih bak debu suci. hehehe. kalau tulis jawapan memang i on jeee. hewhew. asal jangan nak kena cakap. tolong lah. 




yee tahap keyakinan diri i memang rendahhhh sangat :'( kesian lagi. masuk matrik okey sikit tapi still takut takut tapi cuba beranikan diri. keep on saying "jangan takut. buat biasa je." mulut kumat kamit baca doa tenangkan hati bila ada presentation dalam kelas. bila berdiri pergi depan, bukak mulut cakap, tahap debaran takde sangat dah. tapi otak proses pulak "Eh. dorang paham ke tak apa aku cakap ni? aku cakap sorang sorang ke?" seeee. tahap confident dah low balik sebab tengok muka kawan kawan macam ayam berak kapur. sembelit kot ._.'


dah habis matrik. apply course perguruan. takpayah cakap dekat mana. yang penting dekat uni bukan IPG. alhamdulillah dapat temuduga. at first, ingat tak dapat sebab susah nak dapat walaupun temuduga. saat tau dapat temuduga tu, tangan dah berpeluh macam baru cuci tangan dengan sabun strawberry. badan automatik tak senang duduk. dalam hati kata "macam mana ni? ingat tak dapat. tak boleh ke kalau takde temuduga?" 


pergi temuduga. buat buat berani dan peramah gila sampai dekat tukang sapu pon nak senyum manis menawan. sampai je turn dia suruh masuk. hati nonstop dupdapdupdap. haiss. duduk depan dia. cakap nama apa semua. dia tanya result matrik. bebel bebel. then, dia suruh pergi mengajar dekat depan. apaaa???? mengajar dorang? adehh. nasib i prepare jugak nak ajar apa tapi last minute. time dalam kereta TT


sesi pembelajaran bermula. bebel pasal newton's law. dah taktau nak ajar pasal apa lagi dah. hentam je. dekat papan putih i dah lukis gambar gajah. malangnya interviewer terlampau suka sangat kot gambar gajah tu. takde rezeki Iyka ke arah tu. then, confident bertambah tambah low. sedih nasib diri. yang geramnya calon lain dia boleh tanya "dah ada pakwe/makwe belum?". bila cakap ada dia tanya pulak "bila nak kahwin?". ni soalan apa? sila explain -.-



and now still ada perasaan tu. rasa macam resah gelisah je. dalam proses untuk tingkat keyakinan diri tapi taktau macam mana. but i will try the best :) demo pong ado jugok tu. cumo tokse nok oyak je key. dale banyok banyok ore, sumo ado raso ni cumo bezo hanyolah caro guano nok kawa dio. banyaknya ooooo -.- . okey demo loni bye.


p/s  lagi kurang keyakinan diri bila tengok orang cantik. so elakkan tengok orang cantik. sekian. 

terima kasih sudi bace contengan tangan Iyka Zulaika